понеделник, 20 октомври 2008 г.

Серия А-7 кръг

Фиорентина-Реджина 3-0
Отборът на Фиорентина разби с 3:0 Реджина в първи мач от седмия кръг на своя стадион "Артемио Франки". Голмайсторът на домакините Алберто Джилардино реализира два гола през втората част, след като се появи в игра на мястото на Джампаоло Пацини в 75-ата минута. Преди това именно Пацини бе открил от дузпа в 40-ата минута на мача. С двете си попадения Джила излезе на върха при голмайсторите заедно с Мауро Сарате, като и двамата имат по шест гола. Пет минути преди края на първата част вратарят на гостите Кампаньоло бе изгонен за нарушение срещу Сантана в накзаталеното поле, като Пацини не сгреши от бялата точка. След почивката останали с десет човека играчите от Реджо Калабрия не успяха да затруденият Себастиян Фрей. Още с първото си докосване Джила направи 2:0 останал сам срещу стража на гостите, а няколко минути по-късно направи резултатът класически. Резервният вратар Пуджони тръгна да избива топката с глава извън наказателното поле, но Джилардино го изпревари и на празна врата реализира шестия си гол.

Фиорентина вече има актив от 13 точки, колкото имат още лидерите Удинезе, Интер и Лацио, но те са с мач по-малко. Реджина пък остана с едва две точки на предпоследното място в класирането.

ФИОРЕНТИНА - РЕДЖИНА 3:0
1:0 Пацини (40-д)
2:0 Джилардино (75)
3:0 Джилардино (81)

Наполи-Ювентус 2-1
Наполи обърна Ювентус с 2:1 на своя стадион "Сан Паоло" в мач от седмия кръг на Серия А и излезе начело в калчото преди неделните срещи. "Небесносините" играха по-добре и на по-високи обороти, като заслужено стигнаха до трите точки, въпреки че гостите откриха в 61-ата минута и имаха доста добри положения за гол преди това. Точен за Юве бе Амаури, който се разписа от воле след центриране на Поулсен отдясно. Четири минути по-късно младата надежда Марек Хамшик изравни с глава след центриране на Лавеци. Десет минути преди края Кнежевич не успя да изчисти една топка, която попадна в Лавеци, който сам срещу Манингер от 11 метра взриви над 40 000 тифози на стадиона.

Това бе и последната среща на домакините, в която ултрасите на тима нямаха право да присъстват на двубоя и двата сектора зад вратите останаха празни поради наказание. Наполи се изкачи на върха с актив от 14 точки за първи път от 14 години, докато Юве остана с девет точки на 11-то място. Това е втора поредна загуба за гостите в шампионата, като те нямат победа вече пет мача и се намират в явна криза. Освен това водещи играчи като Трезеге, Сисоко, Буфон, Каморанези и Якуинта са контузени. Сега за Клаудио Раниери настъпва часът на истината, след като във вторник среща Реал (Мадрид) в Шампионската лига, след което идва дербито с Торино. Поулсен също получи мускулна травма и най-вероятно ще пропусне следващите няколко мача на тима, което е още един проблем за Раниери.

НАПОЛИ - ЮВЕНТУС 2:1 (0:0)

0:1 Амаури (61)
1:1 Хамшик (65)
2:1 Лавеци (80)

НАПОЛИ: Йецо; Сантакроче, П. Канаваро, Контини, Гаргано, Хамшик, Блази, Маджо, Витале (46 - Манини), Лавеци, Салайета (65 - Денис)
Старши треньор: Е. Реа

ЮВЕНТУС: Манингер; Григера, Кнежевич, Киелини, Молинаро, Салихамиджич, Поулсен (75 - Екдал), Маркизио, Недвед, Амаури, Дел Пиеро (70 - Де Челие)
Старши треньор: К. Раниери

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Блази, Гаргано (Наполи); Григера, Молинаро, Салихамиджич, Поулсен (Ювентус)


Дженоа-Сиена 2-0
Дженоа записа четвъртия си успех в Серия А, след като се наложи с минималното 1:0 над Сиена. Единственото попадение за домакините вкара защитникът Джузепе Биава в 20-ата минута. Той засече с глава центриране от корнер и прати неспасяемо топката във вратата. За тима от Генуа пореден силен двубой изнесе нападателя Диего Милито, който обаче днес нямаше шанс да се разпише.

След този успех Дженоа вече е с актив от 12 точки, докато Сиена остава с 8.

Дженоа - Сиена
1:0 Биава (20)

Лече-Удинезе 2-2
Лече изпусна да спечели двубоя с Удинезе от 7-ия кръг на Серия А, въпреки че водеше с 2:0 в средата на второто полувреме. Домакините допуснаха нелепо изравняване и могат да съжалават за загубените две точки, тъй като бяха по-дейният тим на терена.

След по-добра игра на Лече Тирибоки даде преднина на своя тим в 32-ата минута. Той се възползва от грешка на Кода и Ханданович и без проблем реализира за 1:0. В 52-ата минута при центриране от корнер Джакомаци стреля и топката бе отбита от Домици в собствената му врежа за 2:0.

Комфортната преднина обаче като че ли успокои домакините и само 6 минути по-късно Флоро Флорес бе изведен зад защитата, пусна на Санчес, който останал на празна врата нямаше как да сгреши за 1:2. В 71-ата минута дойде и равръзката в срещата. След привидно леко центриране от дясно на Д`Агостино, топката тупна коварно и за втори път влезе в мрежата на Лече. До края на срещата никой от двата тима не успя да сътвори нищо съществено и срещата завърши без победител.

Лече - Удинезе
1:0 Тирибоки (32)
2:0 Домици (52) а.
2:1 Санчес (58)
2:2 Д`Агостино (71)

Катаня-Палермо 2-0
Катаня спечели дербито на Сицилия срещу Палермо, след като се наложи с 2:0. Двата отбора си размениха по едно полувреме като гостите бяха по-активни през първата част, а Домакините доминираха през втората, но те успяха да материализират своето превъзходство.

След по-добра игра на Палермо през първата част само шансът спаси домакините от попадение в тяхната врата. Най-интересният момент бе в 40-ата минута, когато Кавани акробатично стрля с удар тип "скорпион", но вратаря успя да извади топката. В 45-та минута обаче Кароциери от гостите бе изгонен и това като че ли предопредели по-нататъшното развитие на срещата.

Катаня започна вихрено втората част и в 69-ата минута Мартинес откри резултата с глава след чудесно центриране от ляво на Лама. Домакините продължиха да натискат и в 87-ата минута получиха и правото да изпълнят дузпа след като удар на Мартинес срещна ръката на Миглико. Маскара бе точен от бялата точка и оформи крайното 2:0.

Катаня - Палермо 2:0
1:0 Мартинес (69)
2:0 Маскара (87) д.

Киево-Аталанта 1-1
Киево и Аталанта не успяха да се победят в срещата помежду си от 7-ия кръг на Серия А. Домакините могат повече да съжаляват за изпуснатата победа, тъй като бяха по-активният тим през по-голямата част от мача. Освен това те първи откриха резултата, но изпуснаха преднината си.

Резултатът бе открит едва в даденото от съдията продължение на първата част, когато Мантовани бе намерен добре от Фрей и с глава бе точен за 1:0. Аталанта обаче използва отлично своя шанс и в 61-ата минута Ферейра Пинто вкара много красив гол. Той излъга с красив фнт прекия си съперник и с премерен удар вкара за 1:1.

След този хикс киево вече е с актив от 6 точки и едва ли ще се придвижи нагоре в класирането. За Аталанта пък това е едва първо равенство от началото на сезона и отборът вече има 13 точки и със сигурност ще остане в горната половина на таблицата.

Киево - Аталанта
1:0 Мантовани (45)
1:1 Ферейра Пинто (61)

Рома-Интер 0-4
Шампионът на Италия Интер разгроми с 4:0 като гост Рома в дербито на седмия кръг в Серия А и поведе в класирането с актив от 16 точки.
"Нерадзурите" изиграха най-добрия си мач под ръководството на Жозе Моуриньо, като нокаутираха домакините с три бързи гола след почивката. Супрезвездата на "синьо-черните" Златан Ибрахимович
вкара два гола почти от съблекалнята и реши мача в полза на своя тим. Ибра откри резултата в 4-ата минута, след като оставен непокрит се изплъзна от защитата на Рома и с диагонален прехвърлящ удар преодоля вратаря Дони.

80 секунди след началото на втората част шведът отново бе в прегръдките на своите съотборници. Този път при контраатака излъга Жуан и с удар по земята с левия крак удвои. Минута по-късно Сисиньо пропусна най-чистото положение за "вълците", което се оказа решаващо, след като в рамките на две минути Станкович и Обина нокаутираха Франческо Тоти и компания. Двамата отбелязаха два изключително красиви гола извън наказателното поле, като Дони не можеше да направи нищо. Това бяха и първите попадения на двамата за този сезон, като за нигериеца това е първо с фланелката на шампионите.



След центриране на Мансини от фаул пък Майкон уцели гредата на Рома.
Играчите на Лучано Спалети се опитаха да реагират, но Жулио Цезар спаси всичко възможно през втората част, докато преди почивката единствено шансът попречи на домакините да изравнят. "Вълците" останаха със седем точки. Така за трета поредна година Интер спечели срещу Рома на "Олимпико" в Серия А, като втора поредна година вкарва четири гола във вратата на Дони. Преди 13 месеца в първия мач между двата отбора от миналогодишния шампионат Ибра и компания спечелиха с 4:1 в Рим.

Това бе четвърто поражение за Рома в първенството, което извади тима от борбата за титлата още през октомври.

РОМА - ИНТЕР 0:4 (0:1)
0:1 Ибрахимович (4)
0:2 Ибрахимович (46)
0:3 Станкович (54)
0:4 Обина (56)

РОМА: Дони; Сисиньо; Лория; Жуан; Рийзе; Де Роси; Тадей(82-Окака); Перота; Вучинич; Тоти (73-Менес)
Старши-треньор: Лучано Спалети

ИНТЕР: Жулио Сезар; Майкон; Кордоба; Киву; Санети; Станкович (74-Дакур); Камбиасо; Обина; Ибрахимович (78-Крус); Куарешма (82-Мансини)
Старши-треньор: Жозе Моуриньо

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Вучинич - Р, Киву - И
СЪДИЯ: Рицоли
СТАДИОН: "Олимпико", 55 000